شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
پنجشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۴ 2297 0 2

مدیرعامل ستاددیه کشور با اشاره به آزادی ۵هزار و ۴۶۸ زندانی نیازمند در ۹ ماهه سال‌جاری گفت: مبلغ بدهی این زندانیان ۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال بود که بخش قابل توجهی از این مبلغ از سوی شکات گذشت شده است.

حبس بدهکار غیربزهکار وجه شرعی ندارد

سید اسدا... جولایی در جلسه شورای معاونین مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام که به ریاست علی‌اکبر ولایتی در محل این مرکز تحقیقاتی برگزار شد، ضمن تشریح عملکرد این نهاد مردمی گفت: در اولین همایشی که به منظور آزادی زندانیان آبرومند جرائم غیرعمد در سال 69 برگزار شد، آن زمان با پرداخت مبلغی معادل200 تا 250 هزار تومان نسبت به استخلاص افراد اقدام می‌شد، اما این روزها و در شرایطی که نظام مقدس اسلامی بیش‌ از هر موعدی بر موضوع توسعه همه جانبه تکیه و تمرکز دارد، تلاش جدی در پیشگیری از ورود ناخواسته این زندانیان با مبالغ تغلیظ شده در مورد دیه، یک تکلیف عمومی بر همه ماست.

 محکومان با دیات سنگین روبه‌رو هستند
وی با بیان اینکه طبق جدول ابلاغی در سال 74 مبلغ ریالی یک دیه معادل 36 میلیون تومان بود، تصریح کرد: این روزها به جهت عدم احساس تعهد از سوی نهادهای ذیربط فرهنگی و آموزشی، محکومان بسیاری با دیات سنگین و البته غیرقابل جبران روانه زندان می‌شوند که بیشتر این محکومیت‌ها را هم می‌توان جهل اشخاص نسبت به قانون و نبود یک اهرم بازدارنده فرهنگی اعلام کرد. مدیرعامل ستاد دیه کشور ادامه داد: این مجموعه حمایتی در کنار موضوع آزادی، هر چند با برپایی کمیته‌های راهبردی و پژوهشی  و جلب نظرات کارشناسان ارشد قضایی و انتظامی با ماهیتی مردمی در کاهش حداکثری مددجویان خود گام‌های خوبی برداشته و برای مثال در زمینه اصلاح قوانین مهریه و محکومیت‌های دیه از حبس بسیاری از هموطنان پیشگیری کرده است، اما نباید غافل بود که فعالیت در حوزه آموزش و پیشگیری فراسازمانی بوده و نیازمند یک مشارکت عمومی است.
 
وی یادآور شد: ستاد در آغاز فعالیتش با جمع‌آوری کمک‌های مردمی تنها به فکر آزادی زندانیان نیازمند بود؛ اگر چه این فعالیت تا به امروز زمینه آزادی بیش از 91 هزار زندانی را هم فراهم ساخته است اما این مؤسسه با مشاهده نسبت آیینه‌وار خروجی از زندان و ورودی به زندان‌ها در کنار رسالت اصلی خود علل این ورودی‌ها را نیز مورد بررسی و آسیب‌شناسی قرار داده و این پیگیری را در سال‌های اخیر  از قضا جزو برنامه‌های راهبردی و اصلی خود ترسیم کرده است.

 آگاهی‌بخشی به مردم باید اولویت اصلی باشد
جولایی با تقدیر از بخشنامه‌های حبس‌زدای صادره از سوی رئیس دستگاه قضا گفت: در کاهش جمعیت کیفری هرچند اقدامات قانونی خوبی انجام شده اما موضوع آگاهی‌بخشی همچنان باید اولویت اصلی ما باشد تا این نسبت موازی ورودی و خروجی به زندان شکسته شود. البته در این راستا باید از تمام دلسوزان نظام به‌ویژه مراجع عظام تقلید کمال تشکر را داشت که همسو با جریانات روز به بیان استفتائات راهگشای در این زمینه پرداخته‌اند. مدیرعامل ستاد دیه کشور افزود: نظر صریح اکثر مراجع بزرگوار تقلید بر این است که زندانی کردن بدهکار غیربزهکار هرگز وجه شرعی نداشته و حبس هرکس تنها به دلیل عدم استطاعت مالی در پرداخت بدهی یا دیه، خلاف نص صریح متون اسلامی است.
 
جولایی، مردم نهاد بودن ستاد دیه را بزرگ‌ترین مشخصه این مجموعه عنوان کرد و گفت: با تاکید موسسان همواره ستاد دیه بر اصل مردمی بودن خود تکیه می‌کند و با وجود برخی کمبودها برای ابقای این موقعیت خود تلاش کرده و طی ربع قرن فعالیت همواره در تمام حوزه‌ها از معتمدین حاضر در گروه‌های تحقیق گرفته تا اعضای کمیته‌های صلح و سازش همواره این افراد با نیت خالصانه و حتی بدون منافع مالی و شخصی در این حوزه به فعالیت می‌پردازند. وی با اشاره به نحوه تامین منابع مالی مورد نیاز برای آزادی محکومان واجد شرایط، افزود: با اتکا به همین اعتماد عمومی تنها در 6 سال اخیر یعنی از سال 89 تا رمضان سال جاری نیکوکاران کشور با حضور در 1074 جشن گلریزان با اختصاص مبلغی معادل یک هزار و 634 میلیارد ریال، ستاد دیه را در امر آزادی زندانیان جرائم غیرعمد همیاری کرده‌اند که این رشد کمی و کیفی در جلب مشارکت‌های انسان دوستانه بیشتر به سبب همان ماهیت مردمی این نهاد است.
کلمات کلیدی

وکیل ۳۶۰: گروه حقوقی اندیشه کوروش

توضیح: نظراتی که درج می شود، صرفا نظرات شخصی افراد است و لزوماً منعکس کننده دیدگاههای 'وکیل ۳۶۰' نمی باشد.

نظر شما

خدمات وکیل ۳۶۰