حسین احمدینیاز
چهارم اکتبر برابر با سیزدهم مهر ماه، روز جهانی حیوانات (به انگلیسی: World Animal Day) نامگذاری شده است و این امر بهانه ای است تا از جامعه و شهروندان خواسته شود تا به حقوق حیوانات احترام بگذاریم. اگرچه حیوانات در اجتماع ما از کمترین حقوق برخوردار هستند. روز جهانی حیوانات در سال ۱۹۳۱ در کنوانسیون زیست شناسان در فلورانس و به منظور شناساندن گونههای در خطر انقراض در نظر گرفته شد. چهارم اکتبر به این دلیل برای چنین روزی انتخاب شد که روز عید مقدّس سنت فرانسیس اسیسی قدّیس حامی حیوانات بود.
در حال حاضر به یمن فعالیت شبکههای اجتماعی و گستردگی نهادهای مدنی موضوع حمایت از حیوانات و حقوق آنها از اهمیت برخوردار بوده و یک شبکه عظیم اجتماعی حمایتی در حال شکل گیری است. اهمیت یوزپلنگ آسیایی و سایر گونههای در خطر در ایران در این راستا قرار دارد. متاسفانه مسله محیط زیست در اولویت قرار نگرفته و مبحث حمایت از حیوانات بهندرت مطرح بوده و با طرح نجات یوز آسیایی این مسله مطرح شده است.
ایران در زمینه قوانین و مقررات حمایت از حیوانات در وضعیت بغرنجی قرار دارد و از فقر حقوقی و قانونی در این زمینه برخوراریم. این یک واقعیت است که حیوانات جاندار محسوب و از حق حیات و حق بر حیات برخوردارند. این حق باید مورد احترام قرار گیرد و در قالب قوانین و مقررات قرار گیرد. متاسفانه شهرداریها بدون توجه به حق حیات جانداران مبادرت به کشتن حیواناتی همانند سگ های ولگرد میکنند که با اطلاع رسانی نهادهای مدنی و شبکه های اجتماعی خوشبختانه در حال کاهش است.
روز جهانی حیوانات در حال حاضر فراتر از یک جشن مسیحی است و توسط دوستداران حیوانات از همه اعتقادات، ملیتها و نگرشها جشن گرفته میشود. در کلیساها و فضاهای عمومی شهرها، مراسم دعا برای حیوانات تدارک دیده میشود؛ پناهگاههای حیوانات در این روز به درآمدزایی و جذب کمکهای مردمی اقدام میکنند و در مدارس تکالیف و پروژههای خاص مرتبط با حیوانات انجام میشود. افراد و گروههای دوستانه یا همکار نیز با کمک مالی یا به عهده گرفتن هزینه یک حیوان سرپناه، این روز را گرامی میدارند. امید است این روز بهانه ای برای توجه به حقوق حیوانات و رفع کمبودهای حقوقی ، قانونی و مالی در این عرصه باشد.